Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Épitkezés

2011.06.04

 Korai építési stratégia

 
 
A következő nagy blokk, amit meg kell tanulni, az az építési stratégia. Nem csak az, hogy mit, hanem hogy mikor építs. Az építési stratégiák nagyon eltérőek lehetnek néhány szempont figyelembevételével: a játékos saját stratégiája, a világ kora, szomszédjaid, farmolás, aktivitás, meg néhány más dolog miatt. Szó lesz a korai katonaképzésről is, de ez egy másik fejezetben lesz bővebben kifejtve.
 
Amint megkapod az első faludat, az elsődleges célod a nyersanyagtermelés felturbózása. Amíg te is, és vélhetően a szomszédjaid is a kezdők védelmét élvezitek, két lehetőségetek van. Vagy 1) felfejleszted a bányákat, vagy 2) farmolod a barbárokat. Sajnos a barbárokra nem alapozhatsz, vagy mázlid van, és van néhány a közeledben, vagy a második opció nem járható út.
 
Az első néhány építésed tehát bánya kell, hogy legyen. Az aktivitásodtól függően szükséges lehet feltolni a raktárt egy-két szinttel, de remélhetőleg jó darabig olyan alacsonyan tudod tartani a készleteket, hogy nem lesz ebből gondod. Fallal és rejtekhellyel ne vesződj a védelem első felében, mivel ugye nem támadhatnak meg. Ha egy késői világban kezdtél, és problémáid vannak a nyersanyag egyensúllyal, akkor kifizetődő lehet egy-két szintet húzni a piacon.
 
Ha van a közeledben barbár, akkor érdemes megépíteni a barakkot és/vagy a szobrot, és képezhetsz néhány lándzsást, hogy hozzá tudj jutni egy kis extra nyersihez. Attól függően, hogy mennyi barbár van a közeledben, mennyi nyersit hoznak el, és milyen aktív vagy, próbáld meg megtalálni az ideális létszámot a lándzsásaidnak, hogy annyi legyen, amennyi a munkát éppen el tudja végezni, ne legyen fölösleges katonád. Ha a nyitáskor kezdtél, akkor nem érdemes 500-nál több lándzsást csinálni, későbbi világban ez a szám úgy 1000-re rúg. Ha úgy érzed, hogy még több katona kell a farmoláshoz, akkor csinálj inkább bárdost, vagy még jobb, könnyűlovast.
 
Amikor már elérted azt, hogy a főhadid 24/7-ben épít, akkor elkezdheted felhúzni. Előtte nem érdemes fejleszteni. Ennél a pontnál érdemes megépítened a barakkot és a kovácsot is, szintén 24/7-es képzéssel, a cél, hogy bárdosaid legyenek minél hamarabb. Emlékeztetőül, ne építs többet 500 lándzsásnál és kardosnál (korai világban) vagy 1000 lándzsásnál és kardosnál (késői világban), sőt, igazából ennek a felénél jó lenne megállnod (250/500).
 
Ahogy közeledsz a kezdő védelem végéhez, el kell kezdened építeni a falat, hogy megvédd magad. A fal sokkal hatásosabb védekezésben, mint a katonáid, mivel nem csak alap védelmet ad, arányosan növeli a teljes védelmi erejét a katonáidnak (még ha nincsenek is túl sokan). Ráadásul a falad MINDIG sebezni fogja az ellenséget, amikor megpróbál farmolni, hacsak nem gépekkel jön (amiket szintén le kell tudnod gyűrni). Ez, párosítva az aktivitással, elég kell, hogy legyen, hogy elbátorítson mindenkit a korai ellened irányuló agresszióktól.
 
Ahogy elkezdesz növögetni, ne siess el semmit, a kulcs az egyensúly. Ha belemész a versenybe, és túl hamar akarsz nemest képezni, vagy bányákat vagy barakkot/istállót fejleszteni, anélkül, hogy megfontolnád a többi aspektusát a dolognak, akkor hamar hátrányban fogod magad találni másokkal szemben. A farmolástól, aktivitástól és szomszédjaidtól függően növögess, és a célod az legyen, hogy a barakkod, az istállód, és főhadid is 24/7-ben képezzen/építsen. Ha várnod kell a nyersire, akkor fejleszd a bányákat, vagy piacot (ha a kereskedelem már szabad), és farmolj gyakrabban, lehetőleg hatásosabban (ehhez pedig általában több katona kell).
 
Megjegyzés: Egyensúly alatt ezt értem: A bevétel és kiadás közötti egyensúly, nem pedig fejlesztési szintek közti egyensúly. Lehet, hogy csak 15-ös szintű bányáid vannak, 20-as barakkod, és csak 10-es főhadid, vagy fordítva, 20-as bányák, 5-ös barakk, 15-ös főhadi. Ez mind attól függ, hogy milyenek a farmjaid, a szomszédjaid, és a saját aktivitásod. Nincsen varázsformula, nincs olyan, hogy A épületből legyen X szinted, B-ből Y szinted, és minden menni fog, mint a karikacsapás. Ha mégse sikerülne a dolog az első pár alkalommal, és elfoglalnak, akkor se csüggedj. Néha hiába csinálsz mindent „jól”, a vége akkor is kudarc lesz.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.