Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KLÁN

2011.06.04

 12. A jó klán

Jó klánok
 
Akár egy jó klánt keresel, akár magad szeretnél vezetni egyet, tudnod kell milyen is egy „jó” klán, és milyen tulajdonságokat kell keresned benne.
 
Egy szóban összefoglalva: Aktivitás
 
Aktivitás nélkül semmi sem történik. Ha a tagok, főleg ha a vezetőség nem aktív, akkor elsüllyedtetek. Nem érdekel, hogy nálatok van a 100 legjobb KH játékos, akik valaha feltűntek a játékban, el fogtok bukni mint klán, ha nem is jelentkeztek be. Ez a kijelentés értelmetlen dolognak tűnhet, de csodálkoznátok, ha tudnátok, mennyi klánnál van számos sárga és piros játékos. Nem csak a fiatal világokról beszélek, hanem a játék során később is, amikor elkezdenek az emberek unatkozni, ez egyre feltűnőbb lesz. Egy egymillió pontos fiók sem tesz semmit a klánért ha nincs, aki irányítsa.
 
Mint vezér, a te feladatod ezt felismerni, és kirúgni a vétkes tagot. Keress egy új aktív játékost, aki kitölti az űrt. Talán a helyezésnek nem fog a legjobbat tenni, de ha háborúra kerül a sor, sokkal erősebbek és sokkal rátermettebbek lesztek. Továbbá, ha aktív játékosaid vannak, akkor a belső fórum is aktívabb lesz, és ez fent tartja a klán játékosainak figyelmét. A halott fórumok gyakran halott klánt is jelentenek. Ráadásul ez az aktivitás szükséges egyéb klánszintű dolgokhoz, mint például a kommunikáció, vagy a harcképesség.
 
A következő kulcsfontosságú dolog egy klánban, hogy a taktikája és stratégiája megegyezzen a tiéddel. Egy aktív, agresszív játékos nem nagyon lesz elégedett egy kontinentális klánban, ami összeolvad a riválisaival ahelyett, hogy harcolna velük. Hasonlóan, egy védekező felfogású játékos nem fogja magát jól érezni egy szétszórtabb elhelyezkedésű agresszív „elit” klánban. Ebben benne van a klántársaktól való távolság, játékosok közti egyeztetés, és fórumjelenlét (játékban és a külső fórumon egyaránt). Mint játékos, meg kell találnod azt a fajta klánt, amelyikben játszani szeretnél.
 
Győződj meg róla, hogy a klánod céljai megegyeznek a tiéddel. Ha azért játszod ezt a játékot, hogy egyszerűen jól érezd magad, akkor olyan klánt keress, amelyik ezt megengedi. Ha azért vagy itt, hogy irányítsd és túléld a szervert, akkor csatlakozz egy klánhoz, aminek hasonlóak a céljai. Sok módja van, hogy hogyan „játsszunk” sikeresen klánháborút, győződj meg róla, hogy a klánod is azon ügyködik, amit te szeretnél játszani. Nem azért vagyok itt, hogy arról vitatkozzak, egyik típusú klán jobb, mint a másik. Csak ellenőrizd, hogy a klánod típusa egyezik-e a játékstílusoddal. Ha nem tetszik a klánod, akkor nagyon nehéz lesz a játék további részét élvezned. Mint vezér, fel kell ismerned, és be kell hívnod azokat a típusú játékosokat, akiknek megegyezik a „stílusa” a klánéval.
 
A következő nagy dolog, amire minden klánnak szüksége van, ha jól akar teljesíteni, az a kommunikáció, illetve ehhez kapcsolódóan a klán közössége. Ha a klán tagjai nem szeretik egymást, akkor nem nagyon lesznek ott sokáig, vagy legalábbis nem szívesen fognak erősítést küldeni és közös akciókat szervezni. A célod az, hogy a segítségnyújtás vágya a klánon belül egy természetes reakció legyen egy játékon belüli barátság miatt, ne pedig egy fővezér/hadifőnök/akárki parancsa miatt. Ez a kommunikáció akár leveleken, fórumon, IRC-n, msn-en, skype-on, akár bármi egyeben keresztül történhet. Ami számít, az az hogy a klántagok jól kijöjjenek egymással, és örüljenek egymás sikerének. Mint vezető, ebbe nem nagyon tudsz beleszólni. Vagy megvan, vagy nincs. Csak annyi befolyásod van a dologban, hogy meg tudod hívni a „megfelelő” játékosokat a klánodba, és tudod kezelni a belső afférokat, mielőtt azok széttépnék a klánt.
 
Folytassuk tovább a vezetőséggel; a vezetőségen áll, vagy bukik egy klán, legalább annyira, mint amennyire a tagok sokaságán. Adott szituációban akár sokkal jobban is, mint gondolnánk. Néhány dolgot meg kell néznünk, ha el akarjuk dönteni, hogy mennyire erős is egy vezetőség.
 
Először is, a vezéreket a klán vezetőiből kell kiválasztani, nem pedig fordítva. Ez annyit jelent, hogy hiába adsz valakinek „alvezéri” rangot, ettől ő még nem lesz vezető. Az irányába mutató tisztelet az, és az, hogy mások képesek, és akarják követni, amitől igazi vezető lesz. Ha vezető vagy, akkor lehetsz vezér, de attól, hogy vezér vagy, még nem leszel vezető. Ezzel azt is tisztáztuk, hogy miért is gyakori, hogy néhány vezető játékosnak nincsen hivatalos rangja klánon belül, de mégis bevonják őket a döntéshozásba, és a klán politikájába. Gyakran ezek a játékosok a legjobb vezetők egy klánban, és akár több „hatalmuk” is lehet a tagok fölött, mint magának a fővezérnek.
 
Továbbá, a vezetőségnek észre kéne vennie, hogy ők a tagok jólétéért vannak, és az említett tagok nélkül nem is lenne klánjuk. Sok jó játékos rossz fővezérré válik, amikor átveszi a stafétát egy klánban, és megpróbálnak egyeduralkodóként viselkedni. Úgy tűnik valahol útközben elfelejtették, hogy ez egy játék, és akik azokkal az accountokkal játszanak, azok ezt kikapcsolódásból csinálják, és nem azért, hogy növeljék a vezér amúgyis túlfejlett egóját. A vezetőségnek figyelnie kéne a tagok panaszaira, és nem pedig semmibe vennie őket. Ez csak a játékosaid elidegenítéséhez vezet, és a végén valószínűleg a klánod szétválásához. Ez persze nem azt jelenti, hogy a klánodban „demokráciának” kell lennie. Sőt, tapasztalataim szerint a legtöbb demokratikus klánnak borzalmas vezetősége van. Lassúak, nincs központi vezetés, gyakran saját magukat sem képesek rendesen összeszervezni.
 
A vezetőségnek erősnek kell lennie, köztiszteletben kell álljon, és a legfontosabb: aktívnak kell lennie. Ha a vezetők nincsenek fönt, akkor vezetni sem tudnak. És az a klán, amit nem vezetnek, az elkerülhetetlenül elbukik. A vezetőség létezésének oka van, nevezetesen hogy koordinálja és egyben tartsa a klánt, és célokat tűzzön ki. Ha ennek bármelyik része is hiányzik, akkor a vezetőség cserben hagyja a klánt, és a klán is cserben fogja hagyni a vezetőséget.
 
A diplomáciában nem szabad, hogy több szövetségese legyen egy klánnak, mint amennyire szüksége van. Bár egy hosszú lista azokról a barátokról, akik „harcolni” fognak érted, erősnek néz ki, de ennek nagyon sok negatív következménye van, amit sokan nem mérlegelnek kellően, mielőtt összeállítanák a szövetséges listát. Továbbá sok klán nem gondol az említett szövetség tartósságára, amikor megkötik. Ami 2 hónapja jónak tűnt, az gyakran idővel megváltozhat.
 
Először is, minden egyes ilyen „szövetségessel” egy háború várat magára. Ezek a szövetségesek elkerülhetetlenül valamilyen konfliktust fognak okozni, ahogy terjeszkednek más klánok felé, és végül téged fognak segítségül hívni. Kötelezve vagy a megállapodás szerint, hogy segíts nekik. Gyakran a legrosszabbkor fog jönni, amikor ti magatok épp a saját harcotokat vívjátok a terjeszkedésért. De egy hasonló helyzetben is, a legritkább eseteket leszámítva, egy új ellenséget szereztél magadnak. Ha pedig nem lépsz be a háborúba, akkor gyakran rosszabb következményekkel kell szembenézned a külső fórumon, és számíthatsz egy késre a hátadba a korábbi „szövetségesedtől”.
 
Másodszor, minden ilyen „szövetséges” csak egy újabb csapat játékos, akiket nem foglalhatsz el. Nem mintha, ez mindig egy rossz dolog lenne, de ha főbb célpontjaid vannak egy szövetséges klánban, akkor nem túl sűrűn lesz lehetőséged lecsapni rájuk. Ez idővel kisebb célpontok megtámadására fog téged kényszeríteni. Végeredményül, a távolság és a relatív erő kell hogy a mérce legyen, ha szövetséget kötsz. Olyan klánt kell kiválasztanod, aki szövetségesként több hasznod nyújt, mint célpontként. Ha könnyen elfoglalnátok őket, és nem lennének túl jó szövetségesek, akkor jobb, ha hozzáértőbb klán kezeibe kerülnek a falvaik, nevezetesen a tiétekbe.
 
A következő dolog, amit ellenőrizned kell, hogy a szövetségeseitek jól kijönnek egymással, és veletek. Sok káros dolog származik belőle, amikor választanod kell két szövetséges közül, mert háborúzni kezdtek egymással. Csak kevesen tudják úgy kijátszani a „semleges” kártyát, hogy a végén is megmaradjon a respektjük. Továbbá, ha ti és a szövetségesetek nem jöttök ki jól, akkor ez nagyon meg fogja nehezíteni a közös munkát, és hátráltatni fogja a hadigépezetet. Ha nem számíthatsz erősítésre egy klántól politikai okokra hivatkozva, akkor minden bizonnyal ők nem jó szövetségesek.
 
Az ellenségek legalább annyira fontosak, mint a szövetségesek. Mindig kell valakit támadnia a klánodnak. A tétlenség egy klánnak halálos. A játékosok unatkozni kezdenek és lelépnek, és úgy általában észre fogod venni, hogy a klánod gyorsan feledésbe merül. Nőnöd kell és támadnod, hogy top klán maradj. Ha a vezetőséged mindig másokra vár, hogy felvegyék veletek a harcot, akkor el fogtok bukni. Továbbá, ha egy klán mindig összeolvadásokkal és játékosok asszimilálásával növekszik, akkor ritkán fog tudni fenntartani egy olyan játékos magot, akik tudják hogyan kell kezelni egy háborús helyzetet. Mert ha lemerülünk a KH aljára, akkor csak háborút találunk. Amikor ellenséget választasz, meg kell nézned néhány tényezőt.
 
Olyan ellenség kell, aki elég közel van a klánodhoz, hogy könnyen meg lehessen támadni. Nem szeretnéd, ha a fél világon át kéne küldözgetni a csapatokat. Ráadásul ha a közelben vannak, akkor több stratégiai jelentőségű területet kínálnak, ami később is segítheti a klánt. Egy olyan klán, aminek egy hatalmas magja van, előnnyel indul azok ellen, amik több csomóban vannak. Ráadásul a klánod el fogja veszíteni az érdeklődését, ha bekékül a térkép. A harc az, ami érdekessé teszi a játékot.
 
 
Figyelembe kell venned a célpontod szövetségeseit, és azok jelenlétét a fórumon*. Egy klán sok szövetségessel és jó fórum jelenléttel több külső segítséget fog kapni. Hasonlóan, számításba kell venned a saját szövetségeseidet és fórum jelenlétedet, hogy ellenőrizd, elbírtok-e az ellenséggel. Nem ismeretlen dolog a KH-n, hogy egy klán legyőz egy másikat, majd a következő hónapokban szétszedik őket a célpont klán szövetségesei és a fórum propaganda.
 
Mérlegelned kell a saját klánod játékosainak, és az ellenfél játékosainak tudását. Meg kell értened, hogy bár egy klán talán nem rendelkezik annyi ponttal, mint egy nagyobb klán, de a kisebb klán gyakran keményebb játékosokból áll. Sose becsülj le egy klánt a létszámuk, vagy az összpontszámuk miatt. Tanulmányozd kellően a célpontodat. Semmi sem rombolja jobban egy klán morálját és fórum jelenlétét, mint amikor egy nagy beképzelt klán elbukik egy háborút egy kicsi elit klánnal szemben, amelyik tudja mi fán terem.
 
 
 
*: Openeye sokat beszél az útmutatóban a külső fórumról. Rendkívül nagy jelentőséget tulajdonít neki, és nem véletlenül. Csak ebben a hajnali órában (per pill 02:44 van) 1239 ember olvassa a .net fórumait. Minden világ minden nagyobb és közepes méretűbb klán vezetői és tagjai naprakészek a külső fórumon történtekkel. Egymással kommunikál barát és ellenség. (A külső fórumot egyébként P&P-nek is hívják, ez a propaganda és politika rövidítése.) Remélem egyszer a KH-n is fontos szerepet fog betölteni a külső fórum. Sokkal civilizáltabbá teszi a játékot.
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

The piles ploughed appearances path.

(apebunq, 2019.03.21 22:20)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

...

(Atesz, 2016.01.02 19:29)

nagyon jó a leírás GG!